Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος στο άρθρο του , έσπευσε να υπερασπιστεί την υπερώριμη-όπως τη χαρακτηρίζει- μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) από την «εμπαθή μου διαφοροποίηση». Παραθέτει μάλιστα τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ για να θυμίσει πως το ΠΑΣΟΚ οραματίστηκε και σε μεγάλο βαθμό υλοποίησε ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο στην υγεία.
Το γνωρίζει καλά. Η παράταξή του κατήγγειλε, υπονόμευσε και πολέμησε ολόκληρη την προσπάθεια από την εποχή του Γεννηματά μέχρι την εποχή της ίδρυσης του ΕΟΠΥΥ. Η αριστερά δεν ψήφισε ποτέ, κανένα νόμο. Τώρα, εκ των υστέρων έρχεται να προσεταιριστεί αυτό που πολεμούσε.
Στο ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, είναι όντως αποτυπωμένο το όραμά μας, το όραμα ενός αποκεντρωμένου ανοικτού Δημόσιου Συστήματος Υγείας με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.
Ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης όπως αποτυπώνεται στην επικαιροποίηση του Μνημονίου είναι διαφορετικός. Εκεί στη σελ.12, η ανάπτυξη της ΠΦΥ αναφέρεται ως “prior action” (προαπαιτούμενο-το κείμενο είναι στα Αγγλικά), που σκοπό έχει τον δραστικό περιορισμό των δαπανών, μέσα από ένα σύστημα περιορισμού της πρόσβασης των ασθενών στο γιατρό. Δυστυχώς αυτή είναι η ουσία της υπερώριμης μεταρρύθμισης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτή είναι η προτεραιότητα.
Βασικό πρόβλημα του κλειστού συστήματος παραπομπών είναι η πρόσβαση. Σε όλα τα συστήματα που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο - όλο και λιγότερα- , οι ασθενείς έχουν τεράστιο πρόβλημα να εξασφαλίσουν ραντεβού σε πραγματικό χρόνο. Αυτό αφορά πλούσιες χώρες όπως ο Καναδάς και η Σουηδία.
Αυτό οραματίζεται η σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα σκοπεύει να το υλοποιήσει ως prior action από 1-1-19 με 94 ΤΟΜΥ και 300-400 συμβεβλημένους γιατρούς για όλη τη χώρα όπως ειλικρινώς παραδέχεται ο κ. Παπαδόπουλος!
Στην ελληνική πραγματικότητα, το γραφειοκρατικό κομφούζιο και η ανεπάρκεια των κρατικών δομών θα εξωθήσει συνταξιούχους και ασφαλισμένους στην ιδιωτική υγεία. Θα μεταφέρει το κόστος της επίσκεψης και των εξετάσεων κατευθείαν στην τσέπη τους. Διπλό χαράτσι, μαζί με τις εισφορές. Νεοφιλελεύθερος στόχος για μια αντιμνημονιακη κυβέρνηση. Κακή ιδέα, λάθος υλοποίηση.
Η μεταρρύθμιση που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ μέσα στην κρίση, είχε σαν βασική αρχή την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων σε γιατρό της επιλογής τους. Καταργώντας τα στεγανά μεταξύ των ταμείων με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ φιλοδοξούσε να ενοποιήσει όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να τις κάνει προσβάσιμες για όλους του Έλληνες.
Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περιελάμβανε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού σε περιβάλλον όμως ελεύθερης πρόσβασης σε ειδικούς και νοσοκομεία. Ταυτόχρονα θεσπίστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση χωρίς περιορισμούς. Για πρώτη φορά, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ απέκτησαν πρόσβαση σε υπηρεσίες που δεν είχαν ποτέ.
Αυτή η βασική ιδέα, η ελευθερία της πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανατρέπεται από την κυβέρνηση μεθοδικά. Το ίδιο και η προσπάθεια ενοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών με βάση την ποιοτική αξιολόγηση. Υποστηρίζουμε την ολοκλήρωση ενός συγχρόνου ανοικτού συστήματος ΠΦΥ που άρχισε με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ και την ενοποίηση όλων των υπηρεσιών. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κόντρα στην ιδέα ενός κλειστού, προνοιακού συστήματος που αποκλείει όλο και περισσότερους ασθενείς όλο και περισσότερους γιατρούς.
Από τον κ. Κώστα Μπαργιώτα (*)
(*) Ο κ. Κώστας Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας της ΔΗΣΥ και υπεύθυνος Υγείας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ανώνυμα σχόλια με προσωπικές επιθέσεις ή ύβρεις δεν θα αναρτώνται για λόγους δεοντολογίας και νομοθεσίας.