Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Άυλες συνταγές

1: 21/03/2020
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ η οποία έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 68Α/20-03-2020, με το άρθρο 36 ορίζεται η έναρξη της άυλης λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων για δύο μήνες και με το άρθρο 49 δίνεται η δυνατότητα επανέκδοσης συνταγών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για χρόνιους πάσχοντες.
Σχετικά με το το άρθρο 36 της ΠΝΠ για την άυλη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, έχουν ήδη αναρτηθεί οδηγίες χρήσης του συστήματος σε προηγούμενη ανακοίνωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 49 της ΠΝΠ, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως το αργότερο έως τις 30.6.2020 ισχύουν τα παρακάτω: Διαδικασία επανέκδοσης συνταγών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για χρόνιους πάσχοντες.
 Οι θεράποντες ιατροί μπορούν να επανεκδίδουν μηνιαίες ή επαναλαμβανόμενες συνταγές έως τρεις (3) επαναλήψεις, που αφορούν σε σταθερή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες και οι οποίες θα εκτελούνται στα φαρμακεία σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

ΠΙΣ: Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Αθήνα 24 Μαρτίου 2020 
 
Σε αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν άμεσα οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί όλης της χώρας, στην περίπτωση που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας τους όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά προϊόντα. 
 
Μετά τη δέσμευση όλων των ειδών προστασίας για τον κορωνοϊό, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, εκδίδοντας και τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), οι ιδιώτες ιατροί αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη για την προστασία τους. 
Για το θέμα αυτό έχουν γίνει αλλεπάλληλες οχλήσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας προς όλους τους αρμόδιους φορείς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να δοθεί μία λύση ή να υπάρξει σχετική μέριμνα. 
Μετά τις εξελίξεις αυτές ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να ενημερώσουν άμεσα όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αναστολή λειτουργίας των ιατρείων τους, στην περίπτωση που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη για την προστασία των ιατρών και των εργαζομένων τους, όπως και των ασθενών τους από την επιδημία του κορωνοϊού. 
 

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέξουμε στην ύδρευση και στην αποχέτευση (εγκύκλιος)

Κανονιστική πράξη για την «Προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης» (εδώ) και εγκύκλιο για τη «Λήψη μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό SARS–COV-2 στις εγκαταστάσεις εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης υγρών και διαχείρισης στερεών αποβλήτων των Υγειονομικών Μονάδων» (εδώ ) εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Διαβάστε αναλυτικά:
Με αφορμή την εξάπλωση του ιού SARS-COV-2 στην παγκόσμια κοινότητα υπενθυμίζεται ότι: η παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού, η υγειονομική διαχείριση των υγρών αποβλήτων και γενικά η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής, διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας Υγείας από την εξάπλωση οποιασδήποτε ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης COVID-19.
Α. Τρόποι μετάδοσης του ιού
Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός SARS-COV-2 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού. Τα διατιθέμενα προς το παρόν δεδομένα δεν τεκμηριώνουν επαρκώς ότι ο ιός επιβιώνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης ή στα υγρά απόβλητα (σχετ.-στ).  Εντούτοις, η εξασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού καθώς και η υγειονομική διαχείριση των υγρών αποβλήτων προστατεύουν περαιτέρω τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον γενικότερα.

Τσιόδρας: «Ο κορωνοϊός δεν... ταξιδεύει στον αέρα» -Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης

Συνολικά στη χώρα μας καταγράφονται 331 κρούσματα από τα οποία 103 ανακοινώθηκαν σήμερα. Από το σύνολο των κρουσμάτων στα 44 δεν έχει προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης και ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε από χθες μέχρι σήμερα.

Τσιόδρας: «Δεν υπάρχουν δεδομένα για αερογενή μετάδοση του κορωνοϊού»
«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν η καμπύλη αύξησης νέων κρουσμάτων θα ακολουθήσει τον υπόλοιπο κόσμο ή αν θα αρχίσει να γίνεται επίπεδη, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Όπως σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας σχεδόν όλοι οι ασθενείς που είναι διασωληνομένοι, αλλά και αυτοί που έχασαν τη ζωή τους , τέσσερις στο σύνολο μέχρι σήμερα, είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα πριν νοσήσουν με βαριά πνευμονία από κορωνοϊό.

Όσον αφορά τη μετάδοση του ιού ο κύριος Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος διαψεύδοντας σχετικές αναφορές ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δηλαδή ταξιδεύει στον αέρα. «Δεν υπάρχουν δεδομένα για αερογενή μετάδοση του ιού. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η μετάδοση γίνεται μέσω σταγονιδίων από τη μύτη και από το στόμα».

Κοροναϊός: Τι λέει ο Τσιόδρας για τα αντιφλεγμονώδη και την παρακεταμόλη! Βλάπτουν ή όχι

Αναστάτωση έχει προκληθεί τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στους πολίτες μετά από δημοσιεύσεις σε παγκοσμίου φήμης έντυπα ότι είναι πιθανό τα αντιφλεγμονώδη να επιβαρύνουν την υγεία σε συνδυασμό με τον νέο κοροναϊό.
Σχετικά ρωτήθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, δεδομένου ότι έχει επικρατήσει ανησυχία και στη χώρα μας.

Ο κ.Τσιόδρας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συσχετίζουν τα αντιφλεγμονώδη με την επιδείνωση της πορείας του ιού στον οργανισμό.
Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να αποφανθεί για το θέμα. Γι αυτό και συνέστησε μέχρι τότε να προτιμούμε την παρακεταμόλη (όπως depon, Panadol κ.λ.π. όπως είπε) και όχι τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφένη, ώστε να μη υπάρχει ανησυχία.

Κορονοϊός: Γιατί η Ιταλία έχει τους περισσότερους νεκρούς αναλογικά με τα κρούσματα;

Η Ιταλία αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, έχει τους περισσότερους νεκρούς από τον κορονοϊό.
Η Ιταλία έχει περισσότερους νεκρούς από τις υπόλοιπες χώρες, εξαιτίας του κορονοϊού, αναλογικά με τα κρούσματα της. Πλέον, με εξαίρεση την Κίνα, η γείτονα χώρα μαζί με την Νότια Κορέα έχουν τις μεγαλύτερες εστίες του ιού παγκοσμίως.
Παρόλα αυτά, οι νεκροί στην Ιταλία όχι μόνο είναι πολλοί αλλά ο αριθμός αυξάνεται μέρα με την ημέρα, κάτι που προκαλεί τεράστια ανησυχία. Συγκεκριμένα, μέχρι το πρωί της Δευτέρας (9/3) είναι καταγεγραμμένα 7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 366 θάνατοι από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους τα περισσότερα θύματα του ιού είναι υπερήλικες άνω των 80 και 90 ετών ενώ έχουν επιβαρυμένη υγεία με αρκετούς να είναι καρκινοπαθείς. Επιπροσθέτως, τα δεδομένα που έχουν επεξεργαστεί οι επιστήμονες για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών δείχνουν την θνησιμότητα πολλαπλάσια του μέσου όρου 3,4% και υπολογίζεται στο 14,8% (επί του συνόλου των κρουσμάτων) ή έως 21,9% (επί των επιβεβαιωμένων). Ακόμη, για τις ηλικίες των 70-79 ετών είναι έως 8% ενώ των 60-69 ετών είναι έως 3,6%.
Ορισμένοι λοιπόν, θεωρούν τον δυσανάλογο υψηλό αριθμό των νεκρών αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με έναν γερασμένο πληθυσμό.
Εξάλλου, βάσει στατιστικών, η Ιταλία έχει το χαμηλότερο ποσοστό νέων ανθρώπων και το υψηλότερο, σε επίπεδο ΕΕ, σε ηλικιωμένους με το μέσο όρο ηλικίας τα 45,9 έτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ