Κορωνοϊός – Δημόπουλος: Τι γνωρίζουμε 10 μήνες μετά για τη θεραπεία της Covid 19

 Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, η αντιμετώπιση της νόσου covid-19 έχει βελτιωθεί, όμως, ακόμα οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 έχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου, δηλώνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, σχετικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορωνοϊού και προσθέτει: «Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού αντι-ιικού φαρμάκου στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται ρεαλιστικό σενάριο, και θα χρειαστεί ακόμα εντατική έρευνα πάνω στον τομέα».


Περίπου δέκα μήνες από την εμφάνιση του άγνωστου, αόρατου και επικίνδυνου, για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ιού, που σήμανε συναγερμό σχεδόν στο σύνολο της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας έχουν πραγματοποιηθεί άλματα στην αντιμετώπισή του. Εμβόλια για την πρόληψη έχουν ήδη εγκριθεί και η θεραπεία της νόσου έχει εξελιχθεί, αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, αναλύοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όλα τα νεότερα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της COVIT-19.
Τι έχει επιτευχθεί έπειτα από 10 μήνες στον θεραπευτικό τομέα
«Σε αυτό το μικρό χρόνο των 10 μηνών η θεραπεία της νόσου έχει εξελιχθεί και οι γιατροί σήμερα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς αποτελεσματικότερα χρησιμοποιώντας νέα αλλά και παλαιότερα φάρμακα, αλλά και τροποποιώντας την στρατηγική στην αντιμετώπιση ορισμένων επιπλοκών. Οι γιατροί χρησιμοποιούν πιο συχνά μη επεμβατικές μεθόδους για τη χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου π.χ. μεγάλη συγκέντρωση οξυγόνου με υψηλή ροή και εφύγρανση με ρινικό καθετήρα μέσω ειδικής συσκευής (high nasal flow), αλλά και άλλες στρατηγικές όπως π.χ. την τοποθέτηση σε πρηνή θέση, με παράλληλη χορήγηση υψηλών συγκεντρώσεων οξυγόνου, ενώ στους διασωληνωμένους ασθενείς η επιλογή των ρυθμίσεων του αναπνευστήρα με βάση τους κανόνες του προστατευτικού αερισμού έχει φανεί ότι βελτιώνει την επιβίωση. Οι διαταραχές της πήξης είναι συχνές με αποτέλεσμα θρόμβωση ή εμβολές (π.χ. πνευμονική εμβολή).

Εισαγγελική έρευνα μετά τα δημοσιεύματα για παράλληλο σύστημα καταγραφής του ΕΟΔΥ

 Μετά τα δημοσιεύματα για μη ακριβή κρουσμάτων

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» και της «Δημοκρατίας» που αφορούσαν σε καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σύμφωνα με το in.gr στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη ο οποίος θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών καθώς και αν έχουν τελεστεί τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα από συγκεκριμένα πρόσωπα .

Η απάντηση του ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αρνείται  πάντως, ότι εφαρμόζεται διπλός τρόπος καταγραφής κρουσμάτων και επιμένει ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά στην «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κοροναϊό» είναι έγκυρα και αξιόπιστα.».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ