Της Κάλιας Ανδρέου
- Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΟΑΥ για τις αμοιβές των προσωπικών ιατρών ανέρχεται στα 76 εκατ. ευρώ
- Με τις αυξήσεις που ζητά ο ΠΙΣ, ο προϋπολογισμός ανεβαίνει στα 127,2 εκατ. ευρώ
- Από την 1η Ιουνίου 2019 θα αρχίσει η εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής φροντίδας και από την 1η Ιουνίου 2020 θα αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του συστήματος με την εισαγωγή, κατά κύριο λόγο, της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας
Αν και είναι ήδη προχωρημένος ο σχεδιασμός για την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αιτείται την αύξηση του προϋπολογισμού για τις αμοιβές των προσωπικών ιατρών, ποσό που φτάνει τα επιπλέον 51,2 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά μεταξύ του ΟΑΥ και ΠΙΣ όσον αφορά τις αμοιβές των προσωπικών ιατρών φτάνει περίπου το 67%.
Εν τούτοις, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχωρεί στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, ενώ συνεχίζει το διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων και τον ΠΙΣ.
Σημειώνεται ότι ο ΠΙΣ έχει παραδώσει στους ιατρούς τρεις προτάσεις αναφορικά με τις αμοιβές τους.
Οι προτάσεις:
- Το μέσο ετήσιο εισόδημα των προσωπικών ιατρών για ενήλικες (με 1.100 δικαιούχους στον κατάλογό τους) θα είναι 112.000 ευρώ.
- Η μέση αμοιβή των προσωπικών ιατρών για παιδιά να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ (με 850 δικαιούχους στον κατάλογό τους).
- Οι μέσες ετήσιες απολαβές για γιατρούς με ειδικότητα, οι οποίοι στη βάση των κανονισμών του ΓεΣΥ θα αμείβονται ανά ιατρική πράξη, ανέρχονται στις 150.000 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα οδηγούμαστε στα εξής συμπεράσματα:
- Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΟΑΥ για τις αμοιβές των προσωπικών ιατρών ανέρχεται στα 76 εκατ. ευρώ. Με τις αυξήσεις που ζητά ο ΠΙΣ, ο προϋπολογισμός ανεβαίνει στα 127,2 εκατ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 67%, φτάνει δηλαδή τα 51,2 εκατ. ευρώ.
- Με τον υπολογισμό του ΟΑΥ να φτάνει το μέσο εισόδημα για τους προσωπικούς ιατρούς -τις 112.000 ευρώ ετησίως- η διαφορά με τις τιμές που ζητά ο ΠΙΣ ανεβάζει τον προϋπολογισμό στις 190.140 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή μια απόκλιση της τάξης του 70%.
- Για τους παιδίατρους, ενώ ο ΟΑΥ θέτει ως ετήσιες απολαβές 100.000, ο ΠΙΣ ζητά 160.870 ευρώ, απόκλιση, δηλαδή, της τάξης του 61%.
Δεν τα βρίσκουν στους αριθμούς
Μεγάλη είναι η διαφορά των αριθμών που συζητιούνται μεταξύ ΠΙΣ και ΟΑΥ, δημιουργώντας ερωτηματικά για το κατά πόσον είναι εφικτή μια ενδιάμεση λύση. Για παράδειγμα, ο ΟΑΥ προϋπολογίζει δαπάνη για τους προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες ύψους 56 εκατ. ευρώ για τις αμοιβές τους -συμπεριλαμβανομένου του κατά κεφαλήν εισοδήματος των προσωπικών ιατρών ύψους 60 ευρώ για κάθε ασθενή ετησίως και 26 ευρώ για κάθε άλλη δραστηριότητα. Ο ΠΙΣ ενώ συμφωνεί με τα 26 ευρώ για άλλες ιατρικές πράξεις, διαφωνεί στο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα των ιατρών, διπλασιάζοντάς το στα 120 ευρώ το χρόνο για κάθε εγγεγραμμένο στον κατάλογο του ασθενούς.
Προσθέτοντας το κατά κεφαλήν εισόδημα και τις πληρωμές από άλλες ιατρικές πράξεις, η πρόταση του ΟΑΥ αφορούσε 86 ευρώ και ο ΠΙΣ ζητά 146, φτάνοντας δηλαδή σε μια απόκλιση της τάξης του 70%.
Όσον αφορά τους παιδίατρους, η απόκλιση φτάνει το 61%, καθώς 80 ευρώ δίνει ο ΟΑΥ ως κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ ο ΠΙΣ ζητά 150 ευρώ. ΟΑΥ και ΠΙΣ συμφωνούν με την αμοιβή για άλλες πράξεις (καθορίστηκε στα 35 ευρώ), συνεπώς ο ΠΙΣ με τις προτάσεις του ανεβάζει τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ για τους παιδιάτρους από 20 εκατ. ευρώ στα 32.1 εκατ.
«Ο προϋπολογισμός για το ΓεΣΥ έχει καθοριστεί από το νόμο»
Η «Κυριακάτικη Χαραυγή» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμά Αντωνίου, για περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα. Ερωτηθείς ο κ. Αντωνίου για το ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέχρι και την εφαρμογή του ΓεΣΥ, υπέδειξε ότι αυτά προβλέπονται ρητά από το νόμο που ομόφωνα ψηφίστηκε από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου 2019 θα αρχίσει η εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής φροντίδας και από την 1η Ιουνίου 2020 θα αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του συστήματος με την εισαγωγή κατά κύριο λόγο της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας. Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι κοινωνική αναγκαιότητα, δεν έχουμε επιλογή, οποιεσδήποτε δυσκολίες θα τις ξεπεράσουμε και τα χρονοδιαγράμματα θα τα υλοποιήσουμε όπως προβλέπονται.
Σε ερώτηση για το τι πρόκειται να γίνει αναφορικά με τις αμοιβές των γιατρών, οι οποίοι με πρότασή τους ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού κατά 51,2 εκατ. ευρώ, ο κ. Αντωνίου απέφυγε να τοποθετηθεί, εφόσον, όπως εξήγησε, είναι σε διαδικασία διαβούλευσης και δεν σχολιάζει τις όποιες προτάσεις του ΠΙΣ. Στην ουσία, πρόσθεσε, ο προϋπολογισμός για το ΓεΣΥ έχει καθοριστεί από το νόμο, ο οποίος προβλέπει τις εισφορές και τις συμπληρωμές. «Θεωρούμε ότι σε σύγκριση με τα σημερινά εισοδήματα τον ιατρών αλλά και με διεθνή δεδομένα, η πρότασή μας για τις αμοιβές των ιατρών είναι ρεαλιστική και ευνοϊκή», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν κάποιοι ιατροί δεν δεχθούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, καθώς πιθανόν να μην τους βρει σύμφωνους η πρόταση του ΟΑΥ για τις αμοιβές, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «η προσπάθειά μας σε αυτή τη φάση είναι να ικανοποιηθούν και να πειστούν όλοι οι ιατροί να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Σίγουρα θα θέλαμε να ενταχθούν όλοι, αλλά και να μείνει ένας αριθμός εκτός το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί και θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με το σήμερα, όπου έχουμε το πιο άνισο σύστημα στην Ευρώπη, οι συμπολίτες μας χάνουν την υγεία και την αξιοπρέπειά τους στις μεγάλες λίστες αναμονής ή καταστρέφονται οικονομικά για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που είναι δικαίωμά τους να έχουν δωρεάν».
Επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο του ΠΙΣ Πέτρο Αγαθαγγέλου, ο οποίος μας είπε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαβουλεύσεις, ενώ διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία που παρέθεσε ο ΟΑΥ.
Ερωτηθείς για τη μεγάλη διαφορά στις αμοιβές των ιατρών μεταξύ προτάσεων ΠΙΣ και ΟΑΥ, ο κ. Αγαθαγγέλου επανέλαβε ότι τώρα επεξεργάζονται τα στοιχεία, προσθέτοντας ότι «δεν μιλά κανένας για αμοιβές αλλά για κύκλο εργασιών». Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι αμοιβές των ιατρών στην Κύπρο είναι ψηλές, είπε ότι «αυτό το αφήγημα πρέπει κάποτε να σταματήσει».
ΠΛΑΙΣΙΟ
Αύξηση κατά 25% στους γιατρούς του δημοσίου
Ως επιπρόσθετο κίνητρο, ώστε οι γιατροί του δημοσίου να ενταχθούν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, θα δίνεται, όπως έγκυρα πληροφορούμαστε, επιπλέον μέχρι και 25% αύξηση στις αμοιβές για όσους επιλέξουν να συμμετάσχουν ως προσωπικοί γιατροί.
Η αύξηση στις μηνιαίες απολαβές θα υπάρξει στους παιδίατρους, στους γενικούς γιατρούς και στους παθολόγους του δημοσίου.
Σημειώνεται ότι η μελέτη που ανατέθηκε σε Άγγλο εμπειρογνώμονα από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση δόθηκε στις συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ανώνυμα σχόλια με προσωπικές επιθέσεις ή ύβρεις δεν θα αναρτώνται για λόγους δεοντολογίας και νομοθεσίας.