Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - Αποχωρούν μέχρι το τέλος του χρόνου 800 γιατροί από Κέντρα υγείας και Δημόσιες Μονάδες όλης της χώρας.
Πρόκειται για τους γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) που εντάχθηκαν στο δημόσιο σύστημα αλλά είναι υποχρεωμένοι έως το τέλος του χρόνου να επιλέξουν είτε να μείνουν στο ΕΣΥ είτε να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Ο νόμος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού τους επιβάλει να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο, ενώ σήμερα οι περισσότεροι γιατροί έχουν επιστρέψει στο δημόσιο έπειτα από δικαστικές αποφάσεις.
Να σημειωθεί ότι το 2014 αντίστοιχος νόμος είχε ψηφιστεί και από τον τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν περίπου 2500 γιατροί.
Φαίνεται πάντως ότι είναι το σημείο που προκαλεί και τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ καθώς όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης ψήφιζε το νόμο, ο ΣΥΡΙΖΑείχε βγει διαμαρτυρόμενος ενώ υποσχόταν στον κλάδο ότι όλοι οι αποχωρήσαντες γιατροί θα επαναπροσληφθούν.
Αντίθετα νέος νόμος του Αν.Ξανθού τους υποχρεώνει για άλλη μία φορά να φύγουν από το ΕΣΥ, αφού η οριστική παράταση είναι έως τις 31.12.2018.
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι ενώ οι γιατροί ετοίμαζαν προσφυγές στη δικαιοσύνη, η ηγεσία του υπουργείου υγείας φερόταν να ετοίμαζε άλλη ρύθμισηώστε να αποχωρήσουν ακόμη και εκείνοι που είχαν δικαιωθεί στα δικαστήρια.
Πάντως ο κλάδος είναι στα κάγκελα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι η παράταξη που είναι φίλα προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ και κατέβηκε στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κατηγόρησε τον ίδιο τον υπουργό Υγείας ότι απολύει 800 γιατρούς στο τέλος του χρόνου.
Άγνωστο παραμένει πως θα καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό που θα προκύψουν μετά την απομάκρυνση των γιατρών ειδικά από τα Κέντρα Υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ανώνυμα σχόλια με προσωπικές επιθέσεις ή ύβρεις δεν θα αναρτώνται για λόγους δεοντολογίας και νομοθεσίας.