Η εργοδοσία «βαφτίζει» τις επαγγελματικές ασθένειες... προδιάθεση

Καταγγελία από τις Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ στον όμιλο
Από παλιότερη κινητοποίηση στην «e-Value»
Από παλιότερη κινητοποίηση στην «e-Value»
Την εργοδοσία της «Cosmote - e Value», που δεν διστάζει να επιστρατεύσει αντιδραστικές αντιλήψεις, όπως ότι ασθένειες εργαζομένων δεν σχετίζονται με τις εργασιακές συνθήκες αλλά οφείλονται στην προδιάθεσή τους, καταγγέλλουν οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) στον όμιλο ΟΤΕ, με αφορμή τη στάση που κρατά απέναντι στο πρόβλημα υγείας «που αντιμετωπίζει ο συνάδελφός μας Α. Μ. από το κτίριο του Κεραμεικού».
Οπως επισημαίνουν οι Σωματειακές Επιτροπές, «ο συνάδελφος έχει αιτηθεί αλλαγή έργου λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει με τις φωνητικές του χορδές που φτάνει σε σημείο πλήρης αφωνίας». «Επί 6 μήνες ο συνάδελφος περνάει από τον γιατρό εργασίας, ο οποίος του έχει ζητήσει 3 φορές με διαφορετικό τρόπο γνωμάτευση (σ.σ. από άλλο γιατρό) και ακόμα δεν έχει γίνει μόνιμη αλλαγή θέσης. Ταυτόχρονα, στην τελευταία συνάντηση, η διοίκηση προσπάθησε όχι μόνο να αποποιηθεί των ευθυνών της αλλά και να ρίξει το φταίξιμο στις πλάτες των εργαζομένων. Κατηγορούν τον συνάδελφο ότι εκμεταλλεύεται την κατάστασή του, ότι άλλοι συνάδελφοι "αντιγράφουν" το πρόβλημα και προσποιούνται. Μάλιστα, παρατήρησαν ότι έχουν... αυξηθεί τα κρούσματα. Μέχρι και ότι τον "άκουσαν να μιλάει κανονικά στο τρένο" είπαν, κατηγορώντας τον συνάδελφο ως ψεύτη!».
«Βέβαια, το πιο σημαντικό από όλα», τονίζουν, «είναι η τοποθέτηση ότι οι ασθένειες αυτές (π.χ. κώφωση, κόπωση στις φωνητικές χορδές κ.τ.λ.) δεν οφείλονται στην εργασία αλλά στην προδιάθεση του εργαζόμενου!».

Οι Σωματειακές Επιτροπές χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις της εργοδοσίας «βαθιά αντιδραστικές. Είναι αντιεπιστημονικές και αυθαίρετες (...) Προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους. Προσπαθούν να μας κάνουν να νιώθουμε και τύψεις που αρρωσταίνουμε, που φθείρεται ο οργανισμός μας από τη δουλειά. Προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους κάθε κόστος και ένας εργαζόμενος με επαγγελματική ασθένεια γι' αυτούς είναι και αντιμετωπίζεται ως "κόστος" για την επιχείρηση».
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην εργοδοτική επίθεση «πολύτιμη βοήθεια έχουν δώσει όλες οι κυβερνήσεις, που με την πολιτική τους και το κράτος τους δεν αναγνωρίζουν νέες επαγγελματικές ασθένειες, που δεν εντάσσουν νέα επαγγέλματα σε κατηγορίες βαρέων και ανθυγιεινών, όπως αυτό του τηλεφωνητή».
Οι Σωματειακές Επιτροπές καλούν όλους τους εργαζόμενους «να σταθούμε στο πλευρό του συναδέλφου και κάθε συναδέλφου που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Η εργασία επιφέρει φθορά στον οργανισμό του εργαζόμενου. Στο δικό μας επάγγελμα προκύπτουν ζητήματα ακοής, ομιλίας, μυοσκελετικά προβλήματα κ.τ.λ. Αυτά γίνονται όχι γιατί γεννηθήκαμε έχοντας κάποια προδιάθεση αλλά από την ίδια την εργασία, τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, την πίεση να κάνουμε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο, την επίπονη, σκληρή και επαναλαμβανόμενη χρήση συγκεκριμένων οργάνων του σώματός μας».
Απευθύνουν κάλεσμα «να δυναμώσει η πάλη μέσα από το Συνδικάτο μας και τις Σωματειακές Επιτροπές. Να δώσουμε με μεγαλύτερο πείσμα τη μάχη να αναγνωριστούν επαγγελματικές ασθένειες, για την ένταξη επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά με βάση την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, να τα διεκδικήσουμε μέσα στην κλαδική ΣΣΕ. Εχουμε ήδη στα χέρια μας το προσχέδιο της κλαδικής Σύμβασης. Με βάση αυτό να συζητήσουμε πώς με καλύτερους όρους, πιο μαζικά θα δυναμώνει η πάλη για τη διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής και επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας με όρους που να διασφαλίζουν όχι μόνο το μισθό αλλά συνολικά τους όρους εργασίας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλειά μας. Καλούμε τη διοίκηση να αποσύρει τις παραπάνω τοποθετήσεις και άμεσα να αλλάξει θέση στον συνάδελφο».
Η «μεταμνημονιακή εποχή» της εργοδοτικής επίθεσης
Στο μεταξύ, στις εκδηλώσεις της αντεργατικής επίθεσης στον όμιλο ΟΤΕ κατά τη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή και εφησυχασμό, μόνη απάντηση είναι ο αγώνας.
Οπως υπογραμμίζει, με βάση το αντεργατικό πλαίσιο που παραμένει απείραχτο από την κυβέρνηση και συνεχίζει να το εφαρμόζει και η διοίκηση του ΟΤΕ, «η "μεταμνημονιακή εποχή" είναι εδώ: Με απολύσεις λόγω "αξιολόγησης". Με προειδοποιητικές επιστολές που (...) δείχνουν την πόρτα της εξόδου. Με το νέο σύστημα "αξιολόγησης" που δεν στοχεύει στη βελτίωση του εργαζόμενου, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση, αλλά στον ακόμα μεγαλύτερο εκφοβισμό του μέσα από ένα διαρκές κυνήγι στόχων. (...) Βαθμολογείται ο εργαζόμενος όχι για τη δουλειά του αλλά για το πόσο στρατευμένος είναι πίσω από τα συμφέροντα της εργοδοσίας».
Και προσθέτει: «Αυτά όλα οι πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος του ΟΤΕ τα αντιμετωπίζουν ως "κανονικότητα" και μιλούν για συνθήκες "εργασιακής ειρήνης" που διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας στον όμιλο, τη στιγμή που από το 2010 και μετά έχουν γίνει 5.500 "εθελούσιες απολύσεις".
Η διοίκηση, όμως, δεν μένει σε αυτά. Το τελευταίο διάστημα ενεργοποιώντας το άρθρο 13 του ΕΚΠ οδήγησε με διάφορα προσχήματα εργαζόμενους στην απόλυση χωρίς πειθαρχικές διαδικασίες. Κορύφωση αυτής της διαδικασίας αποτέλεσε η απόλυση λόγω κακής αξιολόγησης του συναδέλφου στα Γιάννενα την 1/6/2018 (...) με ξεκάθαρο στόχο τον εκφοβισμό των παλαιών εργαζομένων, ώστε να ενταχθούν, υπό καθεστώς φόβου, στην εθελούσια που ξεκινούσε την επόμενη μέρα (...) Η τακτική της διοίκησης, που είναι ευρέως διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια, αποσκοπεί στην αντικατάσταση εργαζομένων που έχουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα με νέους που θα αμείβονται είτε με τα κατώτερα της ΣΣΕ του ΟΤΕ είτε θα είναι σε καθεστώς δανεικής εργασίας με 586 ευρώ, μεικτά, το μήνα».
Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, τονίζει, «η λύση βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα (...) αγώνα συλλογικό για την ανάκτηση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα, σε συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα που έχει λόγο καθαρό και παλεύει δίπλα στους εργαζόμενους για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανώνυμα σχόλια με προσωπικές επιθέσεις ή ύβρεις δεν θα αναρτώνται για λόγους δεοντολογίας και νομοθεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ