ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Σας παραθέτω δέκα λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η αναστολή πίστωσης με τον ΕΟΠΥΥ από τους εργαστηριακούς ιατρούς :
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
  1. Η αποπληρωμή των παλαιών χρεών των ταμείων (ως 31/10/2011) προς τους προμηθευτές Υγείας αποτελεί βασική δέσμευση της Κυβέρνησης βάσει της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας με την τρόϊκα η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως 31/03/2012. Από δημοσιογραφικές και άλλες πηγές, προκύπτει ότι ένα ποσό 4 δις που προορίζεται για τους προμηθευτές Υγείας θα δοθούν ως εξής: 2,7 δις στο τρίτο τρίμηνο και 1,3 δις στο τέταρτο τρίμηνο του 2012.
  2. Αναμένεται ακόμη η κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί το ύψος του «κουρέματος» προς τους προμηθευτές Υγείας, αφού έχει ήδη προηγηθεί μία παρακράτηση 10% στις δαπάνες μέχρι την τελική εκκαθάριση των λογαριασμών. Προφανώς προκύπτει ότι τεχνηέντως εξανεμίζεται το ποσοστό κέρδους των ιατρικών εργαστηρίων, με την τιμολόγηση των εξετάσεων να παραμένει καθηλωμένη σε τιμές 1991. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαστηριακοί ιατροί εργάζονται επί 20 συναπτούς μήνες, προσφέροντας σχεδόν «δωρεάν» τις υπηρεσίες τους προς το σύστημα.

Τι ετοιμάζουν εργαστηριακοί γιατροί μετά το τριήμερο λουκέτο στα διαγνωστικά κέντρα!

Τις επόμενες κινήσεις τους ετοιμάζουν οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα μετά το τριήμερο λουκέτο που απεδείχθη άκρως επιτυχημένο με συμμετοχή κοντά στο 98%.

Ήδη έχουν ξεκινήσεις οι διεργασίες για νέες κινήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταργηθεί το χαράτσι των υποχρεωτικών εκπτώσεων που αγγίζουν και το 70% των εισοδημάτων των γιατρών.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να συναντηθούν όλοι οι κλάδοι (Εργαστηριακοί γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας) προκειμένου να χαράξουν τις επόμενες κοινές τους κινήσεις. Άλλωστε όλοι οι φορείς για πρώτη φορά ενώθηκαν στην τριήμερη κινητοποίηση. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Μαζική η συμμετοχή όλων των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων της χώρας στο τριήμερο λουκέτο χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις!»

Συντονιστική επιτροπή: Προς την Κυβέρνηση, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλους τους πολίτες της Ελληνικής επικράτειας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
 
Προς την Κυβέρνηση, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλους τους πολίτες της Ελληνικής επικράτειας 
 
Την εβδομάδα που πέρασε, όλες σχεδόν οι ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής, έμειναν κλειστές για τρεις ημέρες από 23-25 Μαΐου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξοντωτική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση εις βάρος τους, με την επιβολή δύο αυταρχικών και καταστροφικών μέτρων, δηλαδή, των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate) και της αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης (claw back) ενός ελλειμματικού προϋπολογισμού, μέτρα τα οποία έχουν οδηγήσει όλες τις διαγνωστικές μονάδες στην υπερχρέωση και στην αναπόφευκτη χρεοκοπία. 
 
Εάν σε οιονδήποτε επαγγελματία ή επιχείρηση, σε οιονδήποτε σημείο του πλανήτη δραστηριοποιείται, τα έσοδά του από τις υπηρεσίες που παρέχει, όπως κάνουν οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες υγείας ή από την πώληση προϊόντων όπως κάνουν άλλες επαγγελματικές ομάδες, είναι λιγότερα από τα έξοδά τους, τότε ο επαγγελματίας αυτός ή η επιχείρηση, καταγράφουν ζημίες οι οποίες προστιθέμενες η μία πάνω στην άλλη δημιουργούν χρέος, το οποίο συνεχώς αυξάνεται όσο η ζημιογόνος αυτή δραστηριότητα συνεχίζεται. 

“Τρέμουν τα πόδια” του ΕΣΥ! Τι δείχνει μεγάλη έρευνα της Ε.Ε. για την υγεία

Τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει τόσο το υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας όσο και οι ασθενείς αποτυπώνεται σε μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στην 13η θέση, όσον αφορά στην πρόληψη και διάγνωση, στην 27η θέση στη θεραπεία, στην 20η θέση ως προς τα αποτελέσματα και το ποσοστό επιβίωσης, στην 3η θέση ως προς την εστίαση στον ασθενή και στην 28η θέση ως προς την παρηγορητική φροντίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γερμανία είναι αυτές με τις υψηλότερες επιδόσεις ως προς τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας τους, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές ανισότητες σε όλη την Ε.Ε. με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση της συνολικής κατάταξης, με βαθμολογία 50/100 έναντι 55 που είναι η μέση βαθμολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, καταλαμβάνει την 9η θέση ως προς το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, την 11η θέση ως προς την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τη 19η θέση ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών, την 22η θέση ως προς την καινοτομία και την 24η θέση ως προς τη σταθερότητα.

ΠΟΕΔΗΝ: «Ο διοικητής με τα πλαστά πτυχία…υπάλληλος στο Γραφείο Δικαιωμάτων Ασθενών του Θριάσιου»

Εφτάψυχος ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας, που εκδιώχθηκε ως κάτοχος πλαστών πτυχίων. Πλέον εργάζεται ως υπάλληλος στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του Θριάσιου νοσοκομείου, σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων.
 
Το εν λόγω γραφείο συστήθηκε με το ν. 4368/2016 για να εξασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εκεί εργάζεται πλέον ο πρώην διοικητής του νσοκομείου της Νίκαιας, ο οποίος "ξηλώθηκε" από τη θέση του, καθώς συνελήφθη από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να κατέχει τέσσερα πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακά, σύμφωνα με τους εργαζόμενους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι άγνωστοι ήρωες του ΕΣΥ

Όσοι έχουν βρεθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, ξέρουν ακριβώς τι εννοώ: τραγική έλλειψη υλικών ακόμα και ιματισμών, κρεβάτια σε άθλια κατάσταση, πεσμένοι τοίχοι, ανσανσέρ που δεν λειτουργούν, τουαλέτες κοινής χρήσης σε αχρηστία

Κατά την πρόσφατη νοσηλεία της μητέρας μου μέσα στο Πάσχα, με δυσκολία μπορούσα να εξασφαλίσω μια καρέκλα να καθίσω-και αυτή δανεισμένη από κάποιον εξωνοσοκομειακό χώρο. Χαρτιά τουαλέτας φυσικά δεν υπήρχαν και έπρεπε να επιστρατευθούν δικές μας χλωρίνες ώστε να κρατηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. 

Και όμως μέσα σε όλα αυτά, σε συνθήκες που τις μέρες της Εφημερίας των νοσοκομείων, προσομοιάζουν κάλλιστα με στιγμές από τις εποχές του Βιετνάμ, υπάρχει ένας παράγοντας που σώζει τη συνθήκη και κρατάει το σύστημα ζωντανό: οι ίδιοι οι άνθρωποι. Αν δεν υπήρχε το ψυχικό σθένος των γιατρών και των νοσοκόμων, η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τόσων ασθενών και δύσκολων περιστατικών, να σταθούν με συμπόνια και εγκαρτέρηση, δεν θα λειτουργούσε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η πρόσφατη νοσηλεία της μητέρας μου κατά τις ημέρες των γιορτών-από μεγάλη Παρασκευή μέχρι τις αρχές του Μάη-στο Ιπποκράτειο της Αθήνας μου επιβεβαίωσε όλες τις φοβίες μου για τα δημόσια νοσοκομείο-τα χαλασμένα ανσανσέρ μάλιστα πρόσφατα τραυμάτισαν γιατρό που διακομίσθηκε στον Ερυθρό για τις πρώτες βοήθειες!-αλλά με ξάφνιασε ευχάριστα όταν ήρθαμε αντιμέτωπες με τη ζεστασιά και τη συνέπεια του προσωπικού: 

Μάστιγα οι βιαιοπραγίες κατά γιατρών νοσοκομείων

Noσοκόμα μιλάει με γιατρό σε διάδρομο νοσοκομείου της Αθήνας. Στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» Πατρών, ανήμερα το Πάσχα, ασθενής έσπασε την τζαμαρία εντός του χώρου των επειγόντων περιστατικών, επιτέθηκε σε γιατρούς και από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός. 

«Οσο πάει και χειροτερεύει. Ασθενείς και συνοδοί τους διαπληκτίζονται συνέχεια με το προσωπικό. Σπάνε πόρτες, χειροδικούν. Εχουμε δει ασθενή να έχει πιάσει και να τραβάει από τα μαλλιά γιατρό της κλινικής μας». Το φαινόμενο της βίας στα νοσοκομεία με θύματα το προσωπικό και θύτες ασθενείς και συγγενείς τους, όπως το περιγράφει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, έχει λάβει τα τελευταία δύο χρόνια διαστάσεις επιδημίας και πλέον δεν είναι λίγοι όσοι επαγγελματίες υγείας καταλήγουν οι ίδιοι στα επείγοντα για τις πρώτες βοήθειες ύστερα από επιθέσεις ασθενών ή συγγενών ασθενών.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, οι καταγγελίες που λαμβάνουν για περιστατικά βιαιοπραγίας εντός των νοσοκομείων –κυρίως στα Επείγοντα τις ώρες της εφημερίας– είναι πλέον σε «ημερήσια διάταξη». «Πριν από δύο - τρία χρόνια οι καταγγελίες που έφταναν σε εμάς ήταν για ένα με δύο περιστατικά τον μήνα. Πλέον οι καταγγελίες είναι καθημερινές», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος. Μόνο από τις αρχές του έτους έως και σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί από τους ίδιους τους εργαζομένους περισσότερα από δέκα σοβαρά περιστατικά σωματικής βίας εις βάρος γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμη και τραυματισμοί με μαχαίρι.

Το πιο πρόσφατο εξ αυτών έλαβε χώρα στο νοσοκομείο Ναυπλίου, το προηγούμενο Σάββατο, με θύμα έναν τραυματιοφορέα που επιχείρησε να μεταφέρει μια έγκυο από την καρότσα αγροτικού στον χώρο των ιατρείων. Χωρίς λόγο δέχθηκε γροθιά στο κεφάλι από τον σύζυγο, με αποτέλεσμα να πάθει ρήξη τυμπάνου στο αριστερό αυτί. Οταν έφτασε η αστυνομία στο σημείο, ο δράστης είχε εξαφανιστεί.

Η οικονομική δολοφονία του διαγνωστικού τομέα της χώρας έχει ονοματεπώνυμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ 8/5/2019



Η οικονομική δολοφονία του διαγνωστικού τομέα της χώρας έχει ονοματεπώνυμο
Ανάστατοι, εξουθενωμένοι οικονομικά και εξοργισμένοι είναι οι ιατροί του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που παρέλαβαν τα οικονομικά ραβασάκια του clawback του 2018, απότοκος της δημιουργικής λογιστικής του Υπουργείου Υγείας για τη βιομηχανική υπερπαραγωγή «μεταμνημονιακών» υπερπλεονασμάτων.
Ο διαγνωστικός κλάδος έχοντας πληρώσει ένα πολύ ακριβό τίμημα, παρακολουθεί με τρόμο το θέατρο του παραλόγου όπου πρωταγωνιστούν το αμείλικτο δίδυμο του Υπουργείου Υγείας :
  • Το 2016 (ΦΕΚ28Β 15/01/16) υποκοστολογούν κατά 43% την αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, διπλασιάζοντας λογιστικά το υφιστάμενο χρωστούμενο clawback των 407 εκατ του εργαστηριακού κλάδου που δημιουργήθηκε κατά την τριετία 2013-15,
  • λίγο αργότερα προσθέτουν 86 εξετάσεις (ΦΕΚ3458Β 26/10/16) στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ καθώς και πανάκριβες δοκιμασίες Endopredict (ΦΕΚ4868Β 31/10/18 2.200 €) και MammaPrint (ΦΕΚ950Β 20/03/19 3.000€).
  • Στη συνέχεια τροποποιούν τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ θεσπίζοντας μηδενικές ή μειωμένες συμμετοχές ασθενών «φορτώνοντας» το οικονομικό φορτίο στους απελπισμένους εργαστηριακούς ιατρούς.
  • Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Αναπληρωτής Υπουργός αφαιρεί στα μέσα της χρονιάς (ΦΕΚ 2276Β 15/06/18) !! σε ανύποπτο χρόνο, με ταχυδακτυλουργική μαεστρία το ποσό των 6 εκατ ευρώ !! από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις βιολογικών υλικών σε σύγκριση με την αρχική προϋπολογισμένη δαπάνη (ΦΕΚ26Β 15/01/18).

Στα 150 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό κόστος νοσηλείας των Ευρωπαίων πολιτών

Πιέζουν οι ιδιώτες για τα δικά τους 50 εκατομμύρια ευρώ


Σε τοίχο μας λένε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην δευτεροβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα πέφτουν τα ερωτήματά τους για τα ποσά που έχουν να λαμβάνουν από τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν νοσηλευτεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, οι οφειλές ξένων ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τους υπολογισμούς της προηγούμενης διοίκησης του οργανισμού είχαν εκτιμηθεί στα 50 εκατ. ευρώ και αφορούσαν την περίοδο 2012-2016. To συγκεκριμένο ποσό αφορά αποκλειστικά τη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές ή την εκτέλεση εξετάσεων σε ιδιωτικά κέντρα.

Μάλιστα όπως λένε οι ίδιοι, οι συζητήσεις που είχαν κάνει με την απερχόμενη διοίκηση ήταν ότι αυτό το ποσό θα μοιράζονταν μεταξύ της ανοικτής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα (διαγνωστικά κέντρα) και της κλειστής περίθαλψης και πάλι του ιδιωτικού τομέα (ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης) προκειμένου έτσι να υπάρξει ελάφρυνση των περικοπών που τους έχουν επιβληθεί.

Εθνικό Σύστημα Υγείας: Το χειρότερο στην Ευρώπη

Με βάση το Ευρωβαρόμετρο του 2016, το 90% των Ελλήνων πολιτών είναι δυσαρεστημένοι με τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 
Το χειρότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Σε καλύτερη θέση βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του τομέα της υγείας είναι η υπερβολική επιβάρυνση των πολιτών με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, οι οποίες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 40% των συνολικών δαπανών υγείας, ενώ το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι γύρω στο 10%. Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα «Σύμπραξης του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα», με στόχο τη μείωση των υπέρογκων ιδιωτικών δαπανών υγείας που επιβαρύνουν τους Ελληνες πολίτες.

Στο σημερινό άρθρο θα παρουσιάσουμε τρεις δέσμες προτάσεων που στοχεύουν στην αναδόμηση και τον επιχειρησιακό ανασχεδιασμό του Συστήματος Υγείας της χώρας. 

ΠΙΣ κατά υπ. Υγείας: Κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης στο ΣτΕ

Αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης με την οποία δεν επικυρώνονται τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κατέθεσε το εκλεγμένο ΔΣ του ΠΙΣ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα το πρωί της Πέμπτης 2 Μαΐου, τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ, προχώρησαν στην κατάθεση του αιτήματος ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης με την οποία ο υπουργός Υγείας επικαλούμενος προσχηματικούς λόγους, αρνήθηκε να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην πραξικοπηματική κίνηση του υπουργού Υγείας κ.Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος ανέμενε τη Μεγάλη Πέμπτηγια να εκδώσει την υπουργική απόφαση, ώστε να μη λάβει τη δέουσα δημοσιότητα.

Από την τακτική αυτή και μόνο, καθίσταται σαφές ότι το νομίμως εκλεγμένο ΔΣ του ΠΙΣ προκαλεί φόβο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λόγω της έντονης και παρεμβατικής του δραστηριότητας η οποία είναι ωφέλιμη για τους γιατρούς της χώρας. Προφανώς ο υπουργός Υγείας επιθυμεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο άφωνο για όσο διάστημα απομένει στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ