«Μπλόκαραν» νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από τη συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους

 Ανασφάλιστοι σε Γολγοθά στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία για μία συνταγή φαρμάκων.


Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Κατά εκατοντάδες σπεύδουν καθημερινά ανασφάλιστοι συμπολίτες μας σε δημόσιες μονάδες υγείας προκειμένου να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους.

Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας αλλά και δημόσια πολυϊατρεία ασφυκτιούν πλέον και από τις συνταγογραφήσεις που πρέπει να κάνουν σε ανασφάλιστους.

Από την 1η Ιουλίου άλλωστε εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, για τους ανασφάλιστους ασθενείς που δεν ανήκουν στις κατηγορίες αυτές η συνταγογράφηση των υποχρεωτικά ηλεκτρονικώς συνταγογραφούμενων σκευασμάτων εφόσον γίνει από τους ιδιώτες ιατρούς, και όχι στις δημόσιες δομές, θα πραγματοποιείται με ένδειξη συμμετοχής ασθενούς 100%. Δηλαδή θα πληρώνουν όλο το ποσό για τα φάρμακα ή τις εξετάσεις από την τσέπη τους.

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε δημόσιες δομές για τις συνταγές, ώστε να μπορούν να πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους.

Όμως η ρύθμιση αυτή που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο, έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες μονάδες της Πρωτοβάθμιας.

Εξάλλου εκατοντάδες συμπολίτες μας που δεν είναι ασφαλισμένοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σπεύσουν στις δημόσιες δομές, πρωί, μεσημέρι ενίοτε και βράδυ.

Αγκάθι η ιατρική ευθύνη

Όμως το νέο αγκάθι που έχει προκύψει συνδέεται και με την ιατρική αλλά και νομική των συνταγών που χορηγούνται.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών γιατρών στο HealthReport.gr, οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που σπεύδουν στις δημόσιες δομές για να πάρουν τις συνταγές, τις περισσότερες φορές δεν εξετάζονται από τους γιατρούς του δημοσίου οι οποίοι περιορίζονται και λόγω χρόνου να γράφουν απλά τα φάρμακα.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι δημόσιοι γιατροί αρνούνται να υπογράψουν τις συνταγές μη γνωρίζοντας από τι πάσχουν οι πολίτες που πηγαίνουν για να πάρουν τα σκευάσματά τους.

Άλλωστε στην περίπτωση παρενεργειών την ευθύνη τόσο την ιατρική όσο και τη νομική φέρει ο γιατρός που έχει υπογράψει στη συνταγογράφηση, έστω κι αν έχει προηγηθεί επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό.

Πολλές φορές μάλιστα οι γιατροί των Κέντρων Υγείας παροτρύνουν τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας να επισκεφθούν νοσοκομείο προκειμένου να κάνουν εξειδικευμένη ιατρική εξέταση.

Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται με τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται καθημερινά.

Πάντως με το μέτρο αυτό το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να εξοικονομήσει κονδύλια από τις συνταγές φαρμάκων, καθώς πολλοί ασθενείς προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν σε ουρές, αναγκάζονται να αγοράζουν με χρήματα από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Ειδικά εάν αυτά είναι μικρής αξίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξοικονομήσει από τη ρύθμιση αυτή κοντά στα 150 εκατ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανώνυμα σχόλια με προσωπικές επιθέσεις ή ύβρεις δεν θα αναρτώνται για λόγους δεοντολογίας και νομοθεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ